Királyi Régió Borászati Katalógusa
  
 BORÁSZATOK
 Badacsonyi borvidék
 Balatonfelvidéki borvidék
 Balatonfüred-csopaki borvidék
 Etyek-budai borvidék
 Móri borvidék
 Neszmélyi borvidék
 Somlói borvidék

 SZÁLLÁSHELYEK
 >> Apartmanok
 Fizetõ vendég szolgáltatás
 Fogadó, Motel, Panzió
 Hotel, Szálloda
 Ifjúsági szállás
 Kemping
 Kollégium
 Kulcsosház, Vendégház
 Turistaszállás
 Villapark, Szabadidõközpont
 
 VENDÉGLÁTÁS
 Borozó, Sörözõ
 Büfé, Falatozó, Bisztró
 Cukrászda, Fagyizó
 Diszkó, Bár
 Eszpresszó, Kávéház
 Étterem, Csárda, Vendéglõ
 Gyorsétkezés, Pizzéria
 Kaszinó, Játékterem
 Palacsintázó, Hamburgeres
 Rendezvényszervezés
 Sport, Szabadidõ központ
 Vendéglátóipari eszköz
 Vendéglátóipari zene
 
 LÁTNIVALÓK
 Múzeumok
 Skanzen
 
 KERESÉS
 
Aktuális cégjegyzék kategóriában:
Kulcsszó:
Település (irányítószám):
 
 TOP HÍREK
Fontos tudnivalók közös ügyeinkről
2019-09-13 11:25:23
Vállalkozói Mentorprogram kezdődött KEM-ben
2019-09-13 11:19:45
Megújult a Corvinus fehérvári campusának B épülete
2019-09-13 11:14:51
Száz új munkahely a Bridgestone-ban, Tatabányán
2019-09-13 11:11:30
Évadnyitó a Vörösmarty Színházban
2019-09-13 11:08:15
Dohányzásmentes Világnap

A Fejér Megyei Kormányhivatal az egészségvédelemre hívja fel a figyelmet a Dohányzásmentes Világnapon. Tizenkilenc percenként egy, naponta hetvenhét, évente huszonnyolcezer honfitársunk halála ozható összefüggésbe a dohányzással. A passzív dohányzásra visszavezethető betegségek vente 2300 ember életét oltják ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és partnerei minden évben megrendezik a Dohányzásmentes Világnapot, amelynek keretében felhívják a figyelmet e káros szenvedély hatásaira. Idén a „Dohányzás vagy egészséges tüdő" jelmondat köré épült a május 31-ei esemény. A dohányzás megnöveli többek között a tüdőrák, a krónikus légzőszervi, valamint a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságát. Károsító hatása azonban nemcsak az aktív, hanem az úgynevezett passzív dohányzásnak is van. Ez azokat érinti, akik – annak ellenére, hogy nem dohányoznak, mégis – dohányfüstös levegőt kénytelenek belélegezni. Kevesen tudják, hogy a dohányfüst több mint 7000 vegyi anyagot tartalmaz, amelyek közül 69-nek rákkeltő hatása van. A tüdőrák általi halálesetek több mint kétharmadáért világszerte e káros szenvedély a felelős, a dohányzásról való leszokás azonban csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

A dohányzás az egyik fő oka az idült légzőszervi megbetegedésnek, a krónikus obstruktív tüdőbetegségnek is, amelyet COPD elnevezéssel is ismerhetünk. A betegség kétféle tünetcsoport együttes jelentkezésével járó gyulladásos folyamat. Egyrészt idült légcsőhurut, másrészt pedig tüdőtágulás lép fel. Beavatkozás nélkül az érintett személyek állapota egyre csak romlik, így a legfontosabb a megelőzés, vagyis a dohányzás elkerülése. Magyarországon 2016-ban több mint 14 ezer új COPD-esetet diagnosztizáltak. A szív- és érrendszeri betegségek hazánkban is a vezető haláloki tényezők között szerepelnek, amelyek kialakulását nagymértékben befolyásolja a dohányzás. A szívinfarktusok és az agyi történések mintegy 50-70 %-ának ez a káros szenvedély az oka.

A dohányzásról való leszokáshoz érdemes orvosi segítséget igénybe venni. A csoportos programok erősebb motivációt jelentenek, és elkerülhetők a kísérőjelenségek, mint például a fokozott súlynövekedés. A Dohányzásmentes Világnap jó alkalom arra, hogy átgondoljuk, miért érdemes leszokni a dohányzásról.

(Fejér Megyei Kormányhivatal)

2019.05.31 17:51:25
 
Minden jog fenntartva!    *    www.regioregia.hu    *    www.kiralyiregio.hu