Királyi Régió Borászati Katalógusa
  
 BORÁSZATOK
 Badacsonyi borvidék
 Balatonfelvidéki borvidék
 Balatonfüred-csopaki borvidék
 Etyek-budai borvidék
 Móri borvidék
 Neszmélyi borvidék
 Somlói borvidék

 SZÁLLÁSHELYEK
 >> Apartmanok
 Fizetõ vendég szolgáltatás
 Fogadó, Motel, Panzió
 Hotel, Szálloda
 Ifjúsági szállás
 Kemping
 Kollégium
 Kulcsosház, Vendégház
 Turistaszállás
 Villapark, Szabadidõközpont
 
 VENDÉGLÁTÁS
 Borozó, Sörözõ
 Büfé, Falatozó, Bisztró
 Cukrászda, Fagyizó
 Diszkó, Bár
 Eszpresszó, Kávéház
 Étterem, Csárda, Vendéglõ
 Gyorsétkezés, Pizzéria
 Kaszinó, Játékterem
 Palacsintázó, Hamburgeres
 Rendezvényszervezés
 Sport, Szabadidõ központ
 Vendéglátóipari eszköz
 Vendéglátóipari zene
 
 LÁTNIVALÓK
 Múzeumok
 Skanzen
 
 KERESÉS
 
Aktuális cégjegyzék kategóriában:
Kulcsszó:
Település (irányítószám):
 
 TOP HÍREK
XIX. évfolyam 141. szám
2019-10-09 20:27:53
Nagy siker volt a SVÉT 11.0
2019-10-09 20:25:54
Prima Díjra jelölték lapunkat
2019-10-09 20:25:29
Átadták a megyei gazdasági díjakat
2019-10-09 20:25:08
Magyarországon lesz a WRO™ Világdöntő
2019-10-09 20:24:43
Az Eurotrade Kft. naperőműveket épít

Az energiatermelés legtisztább módja a napelem
Az Eurotrade Kft. naperőműveket épít

Az elsősorban haszongépjárművek értékesítésével és szervizelésével foglalkozó, kisigmándi székhelyű Eurotrade Kft. három évvel ezelőtt új tevékenységbe fogott, létrehozta solar üzletágát, mely naperőművek telepítését, és napelemek forgalmazását végzi. Környén a közelmúltban tették le egy új beruházás alapkövét, ennek kapcsán beszélgettünk az üzletág vezetőjével Kopcsó Andrással, és Nagy Dániel energetikai mérnökkel.

– Honnét jött az üzletág létrehozásának ötlete?
Kopcsó András: Az Eurotrade Kft. mint teherautók szervizelésével is foglalkozó cég három éve került kapcsolatba a BYD-val, mely Komáromba telepített egy elektromos buszokat gyártó üzemet. Ennek a kapcsolatnak a hozadéka lett, hogy megszületett a szolár üzletág, hiszen a BYD az e-buszok, e-autók és az energia tárolására szolgáló akkumulátorok mellett kiváló napelemeket is gyárt. Akkoriban még viszonylag egyszerűen lehetett naperőműves projekteket realizálni, a cég vezetése pedig új üzleti lehetőséget látott benne. Ellentétben a többi termelő üzemmel, ahol alapanyagot kell vásárolni, munkásokat kell alkalmazni, a munkaerő szükséglet kimondottan alacsony, a legfőbb munkásunk, a Nap reggelente garantáltan felkel, nem fog sztrájkolni, és nem vagyunk kiszolgáltatva az alapanyag beszerzési ár ingadozásának, mert az energia amint kivilágosodik, rendelkezésünkre áll. Csak az üzemeltetésnek és a karbantartásnak van egy minimális költsége. Ez egy roppant tiszta módja az energia előállításának, ezzel pedig nyereség realizálásának.
– Első körben az a döntés született, hogy néhány naperőművet építünk. Ebből a tarnaszentmiklósi 3 db 500 kW-os erőmű el is készült, természetesen BYD panelek felhasználásával. A minőségvizsgálatból kiderült, hogy a 6000 panel közül mindössze kettő volt hibás, tehát kiugróan jók a cég napelemei. A beruházásaink haladnak töretlenül, hiszen most épül Környén egy 5300 kW-os erőmű, és hamarosan elkezdjük a szeghalmi, 4 db 500 kW-os erőmű megvalósítását is, tehát a fő tevékenységünk jelenleg elsősorban a saját projektek lebonyolítása. Ugyanakkor mutatkozott érdeklődés a lakosság részéről is a napelemes rendszerekre, a háztartási méretű kiserőművek egyszerűsége miatt elég sokan érdeklődnek iránta, de jellemzően a lakosság kivár, pályázati lehetőségek reményében.

– Miért éri meg napelemes rendszert telepíteni?
Nagy Dániel: Jelenleg a solar technika az egyik legidőtállóbb befektetés, hiszen a napelemek 30 év múlva is termelni fognak. Az energiatermelés függ a napsütéses órák számától, ám mivel nem csak vissza táplálni lehet a hálózatba a megtermelt energiát, hanem a vételezés lehetősége is fennáll, a végfelhasználó mentesül attól a tehertől, hogy a saját felhasználását hozzá kelljen igazítania a nap-éj váltakozásokhoz.
– A BYD 25 évre vállalja paneljeire a teljesítménygaranciát, ezzel lehetővé tesz egy hosszú távú, jól tervezhető befektetést. A családi kiserőművek esetében a jelenlegi jogszabályok keretében a megtérülés mintegy 5-8 év. A rezsicsökkentések kicsit megnövelték ezt az időtartamot, viszont dinamikusan csökken a napelemek ára, két évvel ezelőtt még a duplájába kerültek, mint ma. Persze függ a megtérülés a kiserőmű méretétől is. Ott van tehát nagyobb létjogosultsága, ahol jelentős fogyasztást kell kiváltani.

– Miért ezeken a helyszíneken építenek erőműveket?
Kopcsó András: A naperőművek telepítésének egyik fontos feltétele, hogy legyen a közelben olyan, lehetőleg 20 kV-os elektromos hálózat, melynek kapacitása még elbírja az erőművek teljesítményét, tehát képes befogadni az áramot. Nem könnyű találni ilyen területeket. Ha kisebb a vezeték kapacitása, akkor a szolgáltató fenntartja magának a jogot, hogy akár 20%-ra is visszakorlátozza a termelést. Tehát arra törekedtünk, hogy olyan területeken ruházzunk be, ahol erre nem kerülhet sor.

– Mennyire sérülékenyek a napelemek?
Nagy Dániel: A napelemek nagy teherbírásúak, de azért voltak félelmek a szomszéd gyerek csapágygolyós csúzlijával kapcsolatban. Szerencsére ilyen gondunk még nem volt, és a jégverés - mely a csapágygolyó szinonimája – sem törte össze a paneleket. Gyárilag tesztelik hegyes fém kúpokkal és ráejtett vasgolyókkal a napelemeket, és meghatározott kereteken belül, ezt el kell viselniük. A szél-, és a hóterhelést is ki kell bírniuk. A szennyeződés is befolyásolhatja a hatékonyságot, de úgy látjuk, hogy a gyakorlatban a természet jól megoldja a felületek tisztítását.
Kopcsó András: Általában 25 éves élettartamra tervezik a naperőműveket, bár természetesen fognak üzemelni tovább is. Ha bővítjük a napelemek számát, akkor tudjuk növelni a megtermelt energia mennyiségét. A beruházók nagy többsége hitelből építkezik, hiszen ez elég költséges, egy 500 kW-os kiserőmű esetében 180-200 milliós értékű beruházásról van szó, ahol a hitel futamideje általában 10 év. Ez azt jelenti, hogy az első tíz évben nagy nyereségre nem kell számítani. Meg lehet termelni az üzemeltetés költségeit, és egy kevés tartalékot. A hitel lejárta után mai viszonyok között egy 500 kW-os erőmű éves átlagban 22 milliós árbevételt tud kitermelni.
– Egy olyan termelő egységet tudunk így létrehozni, amely 25 éven át jól tervezhetően garantálni tudja azt a nyereséget, amit a beruházó elvár tőle, miközben nem terheljük a környezetünket semmiféle károsanyag-kibocsátással.
Vk 

2019.07.07 09:16:33
 
Minden jog fenntartva!    *    www.regioregia.hu    *    www.kiralyiregio.hu