Királyi Régió Borászati Katalógusa
  
 BORÁSZATOK
 Badacsonyi borvidék
 Balatonfelvidéki borvidék
 Balatonfüred-csopaki borvidék
 Etyek-budai borvidék
 Móri borvidék
 Neszmélyi borvidék
 Somlói borvidék

 SZÁLLÁSHELYEK
 >> Apartmanok
 Fizetõ vendég szolgáltatás
 Fogadó, Motel, Panzió
 Hotel, Szálloda
 Ifjúsági szállás
 Kemping
 Kollégium
 Kulcsosház, Vendégház
 Turistaszállás
 Villapark, Szabadidõközpont
 
 VENDÉGLÁTÁS
 Borozó, Sörözõ
 Büfé, Falatozó, Bisztró
 Cukrászda, Fagyizó
 Diszkó, Bár
 Eszpresszó, Kávéház
 Étterem, Csárda, Vendéglõ
 Gyorsétkezés, Pizzéria
 Kaszinó, Játékterem
 Palacsintázó, Hamburgeres
 Rendezvényszervezés
 Sport, Szabadidõ központ
 Vendéglátóipari eszköz
 Vendéglátóipari zene
 
 LÁTNIVALÓK
 Múzeumok
 Skanzen
 
 KERESÉS
 
Aktuális cégjegyzék kategóriában:
Kulcsszó:
Település (irányítószám):
 
 TOP HÍREK
Összegyűlt a pénz az Apponyi-szoborra
2020-06-19 06:49:49
A legenda folytatódik: X. Gyulai István Memorial
2020-06-19 06:43:21
A világ második legjobbja lett Szőnyi
2020-06-19 06:34:16
Jól haladnak a munkák a Palotavárosi tavaknál
2020-06-19 06:25:06
Nyári gyógynövények Csórról
2020-06-10 10:33:52
Közép-dunántúli ingatlanpiac-elemzés

Az utóbbi években azt látjuk, hogy a hazai lakáspiacon mindig történik valami. A pezsgésre a külföldi sajtó is felfigyelt, amelyben komoly szerepet játszott, hogy több statisztikai összehasonlításban is az élvonalba kerültünk EU-s szinten.

Mi vár a piacra, ha visszatér a 27%?
Most 3 és fél éve, hogy bevezették az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfát. Ebben a pillanatban egy dologban egyetértettek a szakmabeliek: a kezdeményezés minden piaci szereplőnek jó lesz – a vevőknek, a benne dolgozóknak, a kivitelezőknek, sőt az önkormányzatoknak is. A feltételezés nemcsak beigazolódott, hanem túl is szárnyalta az előzetes feltevéseket, az éves szinten épülő 11-14 ezer lakás helyett tavaly például 20-25 ezer lakás állt készen új tulajdonosának fogadására. A szegmens árai drasztikusan megugrottak: 2016 és 2018 között mintegy 50%-os volt a drágulás mértéke.

Ám, ahogy teltek az évek és közeledett a kedvezményes időszak vége, egyre gyakrabban merült fel a kérdés, hogy mi lesz az 5%-os korszak után, vagyis 2020-tól – ami most már a küszöbön áll. Érthető, hogy az idő rövidsége miatt egymást érik a spekulációk az ezt követő időszakkal kapcsolatban. A szakértők szerint a lakásépítések brutálisan vissza fognak esni, ami a fővárosban azért lehet szembetűnőbb, mert a vállalkozások által épített lakások aránya lényegesen magasabb az ország többi területéhez viszonyítva.

Szinte készpénznek vehető a bruttó árak drágulása, és arra is reális esély van, hogy a költségvetési bevételek nem fognak arányosan bővülni a 27%-os áfa visszatérésével. Ennek ellenére minden jel arra mutat, hogy a kereslet nem fog csökkenni.

Komárom-Esztergom a régió élvonalába tört
Az újlakáspiacon lezajló változások valószínűleg a használt társaik szegmensére is kihatnak majd, de a pontos tendenciákat nehéz előre jelezni. Annyi azonban biztosan elmondható, hogy a lakóingatlanok drágulása idén sem állt meg, hiszen országos szinten az év első felében újabb 7%-kal bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak reál értelemben véve, az Ingatlannet.hu statisztikái szerint. Természetesen a területi tagoltság miatt éles különbségek rajzolódnak ki – egy-egy térségen belül is. A közép-dunántúli megyékben az utóbbi fél évben 10-14%-os áremelkedés mutatkozott, ami az egyes települések között éles különbségeket rejt.

Míg Oroszlányon 7%-kal visszaestek, Tatán stagnáltak, addig Veszprémben és Székesfehérváron 5-9%-kal, Tatabányán és Móron pedig 16%-kal emelkedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak január és június között.

A százalékok nem mutatják meg a jelenlegi árszínvonalat, pedig a szereplők az ezzel kapcsolatos statisztikákat is árgus szemekkel figyelik – általában a típusok szerinti bontásban. A magánházaknál hazai viszonylatban 231 ezer Ft/m 2 képviseli az átlagot, amelytől a kiemelt települések közül Oroszlány 10%-kal elmarad, ugyanakkor a Tatabányán, Székesfehérváron és Veszprémben meghirdetett családi házak 10-55%-kal túlszárnyalják azt.

Hasonló ranglistát látunk, ha a lakáspiacot nézzük meg, azzal a különbséggel, hogy magasabb átlagos négyzetméterárakról van szó, tehát a százalékos eltérések akár százezres különbséget is jelenthetnek.

Tökéletes példa erre Tatabánya és Székesfehérvár: a kiemelt városok tégla-, és panellakásainak átlagárai között 25-34%-os különbségek vannak Székesfehérvár javára, ami 83-128 ezer Ft/m 2 -es árdifferenciált takar.

2019.07.30 10:45:03
 
Minden jog fenntartva!    *    www.regioregia.hu    *    www.kiralyiregio.hu