Királyi Régió Borászati Katalógusa
  
 BORÁSZATOK
 Badacsonyi borvidék
 Balatonfelvidéki borvidék
 Balatonfüred-csopaki borvidék
 Etyek-budai borvidék
 Móri borvidék
 Neszmélyi borvidék
 Somlói borvidék

 SZÁLLÁSHELYEK
 >> Apartmanok
 Fizetõ vendég szolgáltatás
 Fogadó, Motel, Panzió
 Hotel, Szálloda
 Ifjúsági szállás
 Kemping
 Kollégium
 Kulcsosház, Vendégház
 Turistaszállás
 Villapark, Szabadidõközpont
 
 VENDÉGLÁTÁS
 Borozó, Sörözõ
 Büfé, Falatozó, Bisztró
 Cukrászda, Fagyizó
 Diszkó, Bár
 Eszpresszó, Kávéház
 Étterem, Csárda, Vendéglõ
 Gyorsétkezés, Pizzéria
 Kaszinó, Játékterem
 Palacsintázó, Hamburgeres
 Rendezvényszervezés
 Sport, Szabadidõ központ
 Vendéglátóipari eszköz
 Vendéglátóipari zene
 
 LÁTNIVALÓK
 Múzeumok
 Skanzen
 
 KERESÉS
 
Aktuális cégjegyzék kategóriában:
Kulcsszó:
Település (irányítószám):
 
 TOP HÍREK
Pályakarbantartás április 8-ig
2020-04-02 15:33:19
Konzultálni lehet kardiológusokkal
2020-04-01 11:37:22
Hazai térkép a vírus - fertőzöttekről
2020-04-01 11:12:43
Megújul a Gyermely - Bajna közti összekötő út
2020-04-01 11:04:29
Sikeres pályázatok KEM-ben
2020-03-31 17:01:59
Becsülettel, bajtársiassággal, hazaszeretettel...

Mindenható, örök Isten, alázattal borulunk szent Fölséged elé, hogy a harctereken elesett hős testvéreinkért könyörögjünk. Te láttad küzdelmüket, aggodalmukat, szenvedésüket és vérük hullását: irgalmazz nekik, és adj megnyugvást az örök békesség honában… Nekünk pedig add, hogy a drága vérrel megszerzett és megvédett hazát odaadóan és önfeláldozóan szeressük, érte dolgozni meg ne szűnjünk! Add, hogy a hősök véréből és áldott emlékéből a komoly kötelességteljesítés, a hősies áldozathozatal szelleme áradjon ránk – szólt a hősi halottakért az imádság a környei katolikus templomban a január 12-ei szentmisén, melynek áldozatát a 77 évvel ezelőtti Doni katasztrófa áldozataiért, hőseiért ajánlotta fel Visnyei László káplán.

A misét követően a templomkertben lévő Hősi Emlékműnél Vadász Éva, a képviselő-testület Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottságának elnöke idézte fel a borzalmakat: 1943. január 12-én mintegy 200 ezer honvéd szolgált a 2. hadseregben a Don partján. A 77 évvel ezelőtt megindult szovjet támadás miatt több mint százezer magyar katona, köztük több környei katona soha nem tért haza szeretteihez.  A Vörös Hadsereg offenzívája január 12-én a reggeli órákban indult meg, -40 fokos hidegben. Az elhúzódó hősies utóvédharcok a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg teljes széthullását okozták.

A magyar csapatok szívósan ellenálltak, azonban az irgalmatlan orosz túlerő térdre kényszerítette honvédjeinket. A magyar katonáknak több mint 200 kilométeres frontvonalat kellett megtartaniuk. Mindezt nyári felszerelésben, ugyanis a téli hadfelszerelés nem érkezett meg… A kilátástalan helyzet ellenére a magyar honvédek az iszonyatos körülmények között több napon át keményen védekeztek, ezzel emberfeletti hőstettet hajtottak végre, de végül a szovjet hadigépezet maga alá gyűrte a Keleti Front védvonalát. A harcokban és a hosszú visszavonulás alatt 100-120 ezer magyar katona vesztette életét. A tragédia máig hat, és feledni sosem szabad, emlékezni kell a hősökre. Mély főhajtással emlékezzünk a magyar Hősökre, a környei Hősökre, akik bátorsággal, hősiességgel és helytállással teljesítették feladatukat – fogalmazott az elnök, majd a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe előadásában, fájdalmas katonadalban elevenedett meg a hősök sorsa: messze földön, idegenben fakereszt áll egymaga, átlőtt szívvel örök álmát alussza ott egy magyar baka…

A hadba hívott katonák előtt, sőt, a hadba hívók előtt is csak rossz döntési lehetőségek álltak. Saját életük féltése, családjuk, féltése, a haza féltése… Mert ha elvész az élet, talán megmarad a haza. Ha az élet megmarad, talán elvész a haza – hangzott el Nagy Péter igehirdetésében, melyben Jézus halála előtti szavait idézte: E világon nyomorúságotok van, de bízzatok, én legyőztem a világot! A tiszteletes így fogalmazott: bizalommal emlékezünk azokra, akik élve vagy holtan – vesztes csatának voltak részesei: becsülettel, bajtársiasággal, hazaszeretettel, igazsággal.

A 30 esztendeje állíttatott Hősi Emlékműnél az önkormányzat nevében Beke László polgármester, a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Tirhold Kármen elnök és Erl Péter képviselő, valamint pártok, szervezetek képviselői helyezték el a kegyelet virágait, majd a jelenlévők az örök emlékezés mécseseit. A megemlékezés zárásaként az Il Silenzió csendült fel a hősök tiszteletére.

2020.01.13 14:48:32
 
Minden jog fenntartva!    *    www.regioregia.hu    *    www.kiralyiregio.hu