Királyi Régió Borászati Katalógusa
  
 BORÁSZATOK
 Badacsonyi borvidék
 Balatonfelvidéki borvidék
 Balatonfüred-csopaki borvidék
 Etyek-budai borvidék
 Móri borvidék
 Neszmélyi borvidék
 Somlói borvidék

 SZÁLLÁSHELYEK
 >> Apartmanok
 Fizetõ vendég szolgáltatás
 Fogadó, Motel, Panzió
 Hotel, Szálloda
 Ifjúsági szállás
 Kemping
 Kollégium
 Kulcsosház, Vendégház
 Turistaszállás
 Villapark, Szabadidõközpont
 
 VENDÉGLÁTÁS
 Borozó, Sörözõ
 Büfé, Falatozó, Bisztró
 Cukrászda, Fagyizó
 Diszkó, Bár
 Eszpresszó, Kávéház
 Étterem, Csárda, Vendéglõ
 Gyorsétkezés, Pizzéria
 Kaszinó, Játékterem
 Palacsintázó, Hamburgeres
 Rendezvényszervezés
 Sport, Szabadidõ központ
 Vendéglátóipari eszköz
 Vendéglátóipari zene
 
 LÁTNIVALÓK
 Múzeumok
 Skanzen
 
 KERESÉS
 
Aktuális cégjegyzék kategóriában:
Kulcsszó:
Település (irányítószám):
 
 TOP HÍREK
Új kerékpárutat adtak át
2020-08-07 11:59:10
Városrészeit egyesíti Tatabánya
2020-08-07 11:46:23
Új játszóparkot avattak Környén
2020-08-07 11:31:20
Így változott egy év alatt KEM ingatlanpiaca
2020-08-03 20:18:09
Lesz Bábolnai Gazdanapok!
2020-08-03 20:03:13
A 95 éve született Nagy Lászlóra emlékeztek

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet tavaly, a költészet napján Pápán Nagy László-emléktáblát avatott a költő Világos utcai lakásának helyén. A költő születésének 95. évfordulóján fejet hajtottak az emléktáblánál az egylet önkéntesei. Kerecsényi Zoltán ügyvivő elmondta, kilencvenöt esztendővel ezelőtt, 1925. július 17-én látta meg a napvilágot a Pápa közeli Felsőiszkáz községben Nagy László Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, képzőművész, néhai pápai diák, aki pályája kezdetén F. (Felsőiszkázi) Nagy László néven jegyezte publikációit.


Az Egylet a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárral, valamint a pápai GraFirka Műhellyel az elmúlt hetekben közösen hirdetett meg a 95. évforduló alkalmából egy online rejtvényfeladványt. A Kerecsényi Zoltán által összeállított, Nagy László életével kapcsolatos feladatsor helyes megfejtése "Ég és föld", Nagy László 1971-ben megjelent "oratóriumának", egyetlen hosszú drámai énekének a címe volt. A helyes megfejtők közül sorsolással három nyertest jutalmaztak a pénteki évfordulós emlékalkalmon: Birkásné Erdős Krisztinát, Horváthné Kató Andreát és Szalóky-Katóné László Máriát, akik egy-egy értékes Nagy László és Szécsi Margit kötetet, illetve egy-egy - a GraFirka Műhely művésze, Gyarmath Anett által alkotott - pápai Nagy László-emlékbögrét vehettek át ajándékul -derült ki a rendezvényen.

Kerecsényi Zoltán elmondta, a múlt hétvégén Iszkázon is megemlékeztek, s a költő szülőházához is elvitték egyleti emlék-koszorújukat. A városbarát egylet jövőbeni tervei között szerepel, hogy a pápai Zimmermann utcában, a valamikori Római Katolikus Polgári Fiúiskola épülethomlokzatán a több mint egy évtizeddel ezelőtt megrongálódott portrédomborművet a negyvenötödik halálozási, vagy a századik születési évfordulóra közadakozásból pótolnák. Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet önként vállalt, fontos feladatai közt tartja számon Petőfi Sándor mellett Nagy László Kossuth-díjas költő, egykori pápai diák helyi, kulturális emlékezetben tartását.

- Az ércnél maradandóbb dolgokba kell kapaszkodni, a Nagy László által is képviselt kulturális és humánus értékek megőrzése, továbbörökítése fontos cél ezen "keszekusza" világunkban - emelte ki az egylet ügyvivője.

Az ünnepségen Horváth Lászlóné és Vennes Györgyné egyleti önkéntesek tolmácsolásában hallgathatták meg Nagy László "Anyakép", valamint "Hullócsillag" című verseit, végül nemzeti színű szalaggal átkötött koszorút helyeztek el Nagy László hajdani pápai otthonának helyén.

2020.07.25 14:01:49
 
Minden jog fenntartva!    *    www.regioregia.hu    *    www.kiralyiregio.hu