Királyi Régió Borászati Katalógusa
  
 BORÁSZATOK
 Badacsonyi borvidék
 Balatonfelvidéki borvidék
 Balatonfüred-csopaki borvidék
 Etyek-budai borvidék
 Móri borvidék
 Neszmélyi borvidék
 Somlói borvidék

 SZÁLLÁSHELYEK
 >> Apartmanok
 Fizetõ vendég szolgáltatás
 Fogadó, Motel, Panzió
 Hotel, Szálloda
 Ifjúsági szállás
 Kemping
 Kollégium
 Kulcsosház, Vendégház
 Turistaszállás
 Villapark, Szabadidõközpont
 
 VENDÉGLÁTÁS
 Borozó, Sörözõ
 Büfé, Falatozó, Bisztró
 Cukrászda, Fagyizó
 Diszkó, Bár
 Eszpresszó, Kávéház
 Étterem, Csárda, Vendéglõ
 Gyorsétkezés, Pizzéria
 Kaszinó, Játékterem
 Palacsintázó, Hamburgeres
 Rendezvényszervezés
 Sport, Szabadidõ központ
 Vendéglátóipari eszköz
 Vendéglátóipari zene
 
 LÁTNIVALÓK
 Múzeumok
 Skanzen
 
 KERESÉS
 
Aktuális cégjegyzék kategóriában:
Kulcsszó:
Település (irányítószám):
 
 TOP HÍREK
Új kerékpárutat adtak át
2020-08-07 11:59:10
Városrészeit egyesíti Tatabánya
2020-08-07 11:46:23
Új játszóparkot avattak Környén
2020-08-07 11:31:20
Így változott egy év alatt KEM ingatlanpiaca
2020-08-03 20:18:09
Lesz Bábolnai Gazdanapok!
2020-08-03 20:03:13
Pizsamaparti is lesz a múzeumban

Augusztus nyolcadikától ismét programokkal várja látogatóit a Tatabányai Múzeum. Sajtótájékoztatón ismertették a pályázati támogatással megvalósuló négy projektet. A programok összeállításánál fontos szempont volt, hogy minden korosztálynak érdekessé tegye a múzeumot, a térséget, valamint a bányász hagyományokat.

Pál Gabriella, a múzeum igazgatója elmondta, összesen négy projektre nyertek pályázati támogatást. Kiemelte, a múzeum a tudományos kutatás helyszíne. A programok azt is bemutatják, hogy a múzeum, mint intézmény hogyan képes reflektálni a kor aktuális problémáira. Elsőként augusztus 8-án a Skanzen-napi ribillióval várják az érdeklődőket, ahol egynapos bányamanó tanfolyamot indítanak az óvodás és kisiskolás korosztálynak, segédvájár képzést pedig a felső tagozatos és középiskolás diákoknak.

A felnőttekre is várnak programok, négyfős csapatokban Bányász hétpróbán indulhatnak, a napot pedig a nemrégiben alakult Quack zenekar és a Bossa+ zenekar zárja. Mint elmondta, szeretné, hogy ez a program a Skanzen hagyományává váljon a későbbiekben. A második projekt a Museum week, ami egy nemzetközi rendezvénysorozathoz kapcsolódik, ennek keretében minden nap más-más szeletét ismerhetjük meg a múzeumnak. Különleges tárlatvezetés slam poetryvel, influenszerekkel, detektívjáték, múzeumi titkok felfedése, lyukkamera világnap és pizsamaparti is szerepel a programban.

2020 őszétől a középiskolásokat két projektbe is be szeretnék vonni: a "Nekem szülőhazám" című honismereti programban a térség történetét tárhatják fel, megtanulhatnak interjút készíteni, hogy megismerjék saját történetüket, elért eredményeiket pedig diákkonferencián mutathatják majd be. Továbbá a közös munkából egy mozgó kiállítás is nyílik majd, amit busszal juttatnak el a középiskolásokhoz. Ahogy a múzeum igazgatója fogalmazott, egy-egy múzeumlátogatás megszervezése sokszor pluszenergia a pedagógusoknak, ezért ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez, vagyis ha a diákok nem tudnak eljutni a múzeumba, a múzeum megy el hozzájuk. 3D-s nyomtatókkal másolatokat készítenek a múzeumban fellelhető tárgyakról, ezeket is meg lehet majd tekinteni a buszban.

A múzeum igazgatója lapunknak elmondta, ha úgy érzik, jók a visszajelzések az utazó múzeummal kapcsolatban, szívesen viszik majd más térségi iskolákba is.

A második projekt középiskolásoknak a "Metamorfózis - s a mi unokáink mit fognak látni?" címet viseli és a környezettudatosságra kívánja felhívni a figyelmet. A résztvevők kiválaszthatják, mely problémákra szeretnének fókuszálni, ezekről előadásokat hallgathatnak majd. Ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott, egy régész, történész számára egy régi szemetesvödör kincs, ami rengeteg adatot szolgáltathat az adott korszakról és életmódról. Az ehhez kapcsolódó tárlaton megtekinthető lesz a szemét metamorfózisa is, valamint egy olyan virtuális valóságot felhasználó sorozat, ami megmutatja, mi történik a bolygónkkal, ha megreformáljuk eddigi életmódunkat, és azt is, mi vár ránk, ha nem változtatunk alapvető szokásainkon.

Még egy ötödik, nagyszabású projekttel is készülnek a közeljövőben. Egy olyan telefonos applikáción dolgoznak, ami a virtuális valóság segítségével bemutatja Tatabánya múltjának rétegeit. A helytörténeti applikáció a múlt-app nevet viseli majd, és jártunkban-keltünkben megtekinthetjük, mi is volt a múltban éppen azon a helyen, ahol állunk. Így sétálhat például virtuális mamut a megyeszékhely főterén, vagy rakhat tüzet a múlt embere a Szelim-barlangban a szemünk láttára. A múzeum dolgozói remélik, hogy ez az applikáció még színesebbé teheti a városnézést az idelátogatók számára.

Fehér Enikő

 

2020.07.29 10:23:51
 
Minden jog fenntartva!    *    www.regioregia.hu    *    www.kiralyiregio.hu