Királyi Régió Borászati Katalógusa
  
 BORÁSZATOK
 Badacsonyi borvidék
 Balatonfelvidéki borvidék
 Balatonfüred-csopaki borvidék
 Etyek-budai borvidék
 Móri borvidék
 Neszmélyi borvidék
 Somlói borvidék

 SZÁLLÁSHELYEK
 >> Apartmanok
 Fizetõ vendég szolgáltatás
 Fogadó, Motel, Panzió
 Hotel, Szálloda
 Ifjúsági szállás
 Kemping
 Kollégium
 Kulcsosház, Vendégház
 Turistaszállás
 Villapark, Szabadidõközpont
 
 VENDÉGLÁTÁS
 Borozó, Sörözõ
 Büfé, Falatozó, Bisztró
 Cukrászda, Fagyizó
 Diszkó, Bár
 Eszpresszó, Kávéház
 Étterem, Csárda, Vendéglõ
 Gyorsétkezés, Pizzéria
 Kaszinó, Játékterem
 Palacsintázó, Hamburgeres
 Rendezvényszervezés
 Sport, Szabadidõ központ
 Vendéglátóipari eszköz
 Vendéglátóipari zene
 
 LÁTNIVALÓK
 Múzeumok
 Skanzen
 
 KERESÉS
 
Aktuális cégjegyzék kategóriában:
Kulcsszó:
Település (irányítószám):
 
 TOP HÍREK
600 milliós fejlesztés a Motor-Classicnál
2020-10-26 21:17:43
ROBOTEXPÓ lesz a MOL Aréna Sóstón

2020-10-26 10:31:49
Rohamosan terjed a koronavírus
2020-10-26 10:24:35
Megújult a szülészet
2020-10-22 12:30:41
Világító kerékpárút épült
2020-10-22 12:24:34
Felavatták a miklóscsabi pincét

Ünnepélyes keretek között, a 2020. évi Móri Bornapok első estéjén, avatták fel Móron Miklós Csabi és családja új picéjét. A több mint 130 milliós beruházás keretében az Ezerjó utca 1-3. szám alatt modern pincerendszert alakított ki a Miklós család, megteremtve ezzel az összeköttetést a két pince alatt.

Az eseményen részt vett Habsburg György főherceg, dr. Nagy István agrárminiszter, Törő Gábor országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, valamint Dr. Istvánfalvi Dávid, Mór város alpolgármestere. A miklóscsabi pince avatásán a miniszter egyúttal bejelentette, hogy végső egyeztetés alatt van és hamarosan benyújtják a Parlament elé az új bortörvényt, amely a tervek szerint jövő év augusztusában léphet majd életbe.

Régóta tervezett és várt fejlesztést adtak ma át Móron: elkészült a Miklós család több mint 130 millió forintos beruházása, felavatták és megszentelték a miklóscsabi pincét.

- A Móri borvidék olyan a magyar borvidékek között, mint a királyi családban a legkisebb gyermek: mindig az a legkedvesebb, mindig az a legkülönlegesebb és mindig az tud valami nagy dolgot csinálni a végén. Így vagy Csabi, te a Móri borászok között: fiatal emberként mindennap küzdve valami olyat teszel le az asztalra, amelyre ez a közösség büszke lehet, amelytől az egész közösség épül – kezdte dicsérő gondolatait Miklós Csabi felé fordulva dr. Nagy István.

Az agrárminiszter beszédében a borásztársadalom ágazati hozzáállását méltatta, hiszen egy pohár borra nem csak az agrárgazdaság, de kapcsolódva az idegenforgalom, a turizmus, a gasztronómia is épül. Dr. Nagy István a helyszínen bejelentette, hogy hamarosan benyújtják a Parlament elé az új bortörvényt, amelynek fő célja az adminisztrációs terhek csökkentése és az ellenőrzések hatékonyabbá tétele lesz. Reményeik szerint az ePincekönyv bevezetésével hosszú távon is átláthatóbbá válik a rendszer, emellett az új szabályozás nagyobb önállóságot is biztosít majd a termelői közösségek számára. A tárcavezető hozzátette, hogy a készülő bortörvény foglalkozik a murci forgalmazásának kérdésével is, amely esetében eddig nagyon sok akadályba ütközött az értékesítés: "Minden akadályt elhárítunk a murci útjából, azaz nem kell forgalomba-hozatali engedélyt szerezni hozzá, és nem kell a jövőben laboratóriumi vizsgálatot sem lefolytatni."

A jelenlévőkhöz Törő Gábor országgyűlési képviselő mint tősgyökeres móri szólt, kiemelve, hogy az ország legkisebb területű borvidékére méltán lehetnek büszkék az érte dolgozók, a fiatal borászok, akik olyan jellegzetes és minőségi termékeket állítanak elő évről évre, amely gazdagítja az ország borkultúráját.

Dr. Cser-Palkovics András örömét fejezte ki, hogy Miklós Csabit szülővárosában, saját közösségében köszöntheti, és itt köszönheti meg számára azt a rengeteg segítséget, támogatást, valamint a jó kapcsolatot, amelyet Székesfehérvár városával ápol. A városvezető felelevenítette a Székesfehérvári Jótékonysági Esteket, amelyeken a nagysikerű borárverések vezetője a híres móri borász.

A Miklós családnak - a mindössze 500 hektáros móri szőlővidéken - 8 hektár saját szőlőterülete van, amelyen évente 400 hektoliter bort készítenek. Az ebből készülő 50.000 palack bort pedig kizárólag belföldön forgalmazzák. A pincetulajdonos, Miklós Csabi elmondta: nagyon büszkék és hálásak, hogy a beruházás elkészülhetett:

- Büszkék vagyunk, mert az Ezerjó hazájában a Móri borvidék két első pincéjét az Ezerjó utca 1-3-at sikerült összekötnünk egy vadonatúj technológiai ággal, a föld alatt. Ez a beruházás új dimenzióba fogja emelni a borászatunkat a minőségi borok készítése tekintetében. Fantasztikus érzés az, hogy ott épült egy új pince, ahol legutoljára 1696-ban dolgoztak pincét építő móri munkások. 325 évvel később ugyanígy, egy székesfehérvári tervezőcsapat által, móri kivitelezők építették minden egyes részletében ezt a borászatot. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően még szebb arcát fogja mutatni ez a zseniális termőhely, ami híres zamatos, feszes, penge fehér borairól.

Miklós Csabi elmondta továbbá, hogy a 130 millió forintos beruházás nem csak az épületet érintette, többek között például hűtési technológiát is fejlesztettek. A borász azt sem titkolta, hogy a jellemzően fehérborokból álló kínálatuk hamarosan tovább bővülhet: hosszú távú céljuk, hogy bevezessék a magyar piacra az Ezerjó pezsgőt.

A Miklós családot Habsburg György főherceg is köszöntötte, és kívánt sok sikert munkájukhoz. A köszöntők után az új pincét Faccioli Marco, a Magyar Kapucinus Delegáció delegátusa szentelte fel, a pincetúra végén pedig Dr. Istvánfalvi Dávid, Mór város alpolgármestere mondta el miklóscsabi pincéjének első pohárköszöntőjét, amelyhez a vendégek egy pohár Miklós Csabi féle Ezredes Ezerjóval koccintottak.

2020.10.08 10:51:17
 
Minden jog fenntartva!    *    www.regioregia.hu    *    www.kiralyiregio.hu