Királyi Régió Borászati Katalógusa
  
 BORÁSZATOK
 Badacsonyi borvidék
 Balatonfelvidéki borvidék
 Balatonfüred-csopaki borvidék
 Etyek-budai borvidék
 Móri borvidék
 Neszmélyi borvidék
 Somlói borvidék

 SZÁLLÁSHELYEK
 >> Apartmanok
 Fizetõ vendég szolgáltatás
 Fogadó, Motel, Panzió
 Hotel, Szálloda
 Ifjúsági szállás
 Kemping
 Kollégium
 Kulcsosház, Vendégház
 Turistaszállás
 Villapark, Szabadidõközpont
 
 VENDÉGLÁTÁS
 Borozó, Sörözõ
 Büfé, Falatozó, Bisztró
 Cukrászda, Fagyizó
 Diszkó, Bár
 Eszpresszó, Kávéház
 Étterem, Csárda, Vendéglõ
 Gyorsétkezés, Pizzéria
 Kaszinó, Játékterem
 Palacsintázó, Hamburgeres
 Rendezvényszervezés
 Sport, Szabadidõ központ
 Vendéglátóipari eszköz
 Vendéglátóipari zene
 
 LÁTNIVALÓK
 Múzeumok
 Skanzen
 
 KERESÉS
 
Aktuális cégjegyzék kategóriában:
Kulcsszó:
Település (irányítószám):
 
 TOP HÍREK
Megérkezik a csomag a karácsonyfa alá?
2020-11-23 14:37:28
Online élmények a Szent István Király Múzeumban
2020-11-23 14:00:06
Elhunyt a korábbi MLSZ-alelnök, Imrő János
2020-11-18 16:58:00
Több mint 10 kilós süllőt fogott a horgász
2020-11-18 16:47:14
A létesítmények zárva, az erdők látogathatók
2020-11-18 16:39:41
Megújult a szülészet

Átadták a megújult szülészetet és a gyermekágyas részleget a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban. Az intézmény több mint 200 millió forint kormányzati támogatást nyert a fejlesztésre, melynek célja, hogy még inkább családbaráttá, családközpontúvá tegyék az ellátást, és támogassák a pozitív szülésélmény kialakulását. Átalakították a szülőszobai részleget és a rooming-in rendszerű gyermekágyas osztályt, ahol megújult berendezések, eszközök, bútorzatok várják a kismamákat, a családokat. Az új szülészeti részleg várhatóan hétfőn kezdi meg a működését.
 
Magyarország kormánya az elmúlt két évben mintegy 10 milliárd forintot fordított a családbarát, családközpontú kórházi részlegek kialakítására. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház egy 2018 októberében benyújtott pályázattal több mint 200 millió forintot nyert a fejlesztésre.

A szülészeti és a gyermekágyas részleg átépítése tavaly novemberben kezdődött és nemrég fejeződött be, a megújulásnak köszönhetően minden a pozitív szülésélményt, a gyengéd, családközpontú szülést - születést segíti otthonos körülmények között. A fehérvári kórházban eddig négy darab egyágyas szülőszoba volt, melyek mindegyike önálló vizesblokkot kapott. A szobák egy-egy falát üvegfalra cserélték, hogy minél több természetes fény jöjjön be, kicserélték a berendezéseket, a szülőágyakat, illetve minden szobában használhatnak a kismamák szülőszéket is. Kialakítottak egy új, ötödik szülőszobát, ahol lehetőség van a vízben vajúdásra és a vízben szülésre.  A gyengéd szülést igény szerint aromaterápiás levegő és relaxáló zene segíti. A vajúdónak használt helyiséget és az apák, a hozzátartozók által használt szobát szintén felújították, ezek is új, önálló vizesblokkot kaptak. Ugyancsak felújították a szülőszoba előterében lévő várót.

A gyermekágyas osztályon, az úgynevezett rooming in-ben - ahol a baba és az anyukája folyamatosan együtt lehet - a korábbi három-négyágyas szobákat egy-, illetve kétágyas szobákká alakították át, itt megújultak a vizesblokkok és új, otthonos bútorzattal gazdagodtak a helyiségek. Az újszülött részleget mintegy 56 millió forint értékben szintén új eszközökkel és orvosi műszerekkel szerelték fel. A fejlesztések összértéke 200 millió 73 ezer forint.

A részleg ünnepélyes átadása országgyűlési képviselők, megyei, városi és egyházi vezetők, a kórház menedzsmentjének és dolgozóinak részvételével zajlott péntek délután.

Az eseményen Dr. Bucsi László, a kórház főigazgatója arról beszélt, hogy a projekt lezárása örömünnep számukra. Hangsúlyozta, hogy a 2018-ban benyújtott pályázatot a kórház előző menedzsmentje indította el, és köszönetét fejezte ki mindenkinek, akinek része volt a nagyléptékű fejlesztésben. Hangsúlyozta, hogy a projekt megvalósulása nem késett, ami figyelemre méltó a mai körülmények között. A belsőépítészeti harmóniának, az összhangnak köszönhetően a fehérvári szülészeti centrum hazai és nemzetközi szinten, az állami és a privát szférát tekintve is megállja a helyét.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az elmúlt években több alkalommal is tanúi lehettünk hasonló léptékű fejlesztéseknek a fehérvári kórházban. Remélhetőleg folytatódik az a jó gyakorlat, hogy a kormányzaton kívül Székesfehérvár városa is hozzájárul a mindenkori fejlesztésekhez. Hozzátette, meg kell erősíteni azt a szülészeti gyakorlatot, hogy a kismamák kórházban, ám otthonos, barátságos körülmények között szülhessenek, így ha bármi is történik, a segítő kórházi személyzet ott van mögöttük.

A fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ Közép-dunántúli Térségi Igazgatósága nevében Lőrincz Krisztina térségi igazgató szólalt fel az átadáson, és felelevenítette a 2018-ban kezdődött felújítási folyamat fontos állomásait, fázisait. Mint mondta, a projekt által az ország egyik legszínvonalasabban megtervezett, kialakított és felszerelt szülészeti egységnek örülhetünk, amely túllép a kor általános igényein, és a jövő elvárásai felé mutat.

A felújításról Dr. Hagymásy László osztályvezető főorvos tartott részletes prezentációt, megköszönve minden közreműködő támogatását a szülő nők, a babák, a családok és a kórházi dolgozók nevében. Többek között elmondta: a pozitív szülésélmény biztosításával hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a családok bátrabban vállalják a következő gyermekeket, ezáltal a születésszám, demográfiai helyzet javulhat. A családok, mint legfontosabb mikroközösségek stabilizálódhatnak. A szülészeti részlegen 130 dolgozó, köztük 35 orvos végzi a mindennapi munkát. Intézményük, amely 2015-ben elnyerte a Bababarát Kórház, 2018-ban pedig az Év Szülészete díjat, most újabb fontos előrelépést tett a egészséges babákért, a boldog családokért.

Az átadás kapcsán dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki a kormány családbarát pályázatáért és azért, hogy biztosították a fejlesztés megvalósításához szükséges forrást. Ugyancsak megköszönte a kivitelezők, a tervezők munkáját. Köszönő szavakkal illette Dr. Hagymásy László osztályvezető főorvos több évtizedes fehérvári tevékenységét és a nagyszabású fejlesztés szakmai irányítását is, valamint Dr. Csernavölgyi István korábbi és Dr. Bucsi László jelenlegi főigazgatót, hogy kórházvezetőként segítették a projekt megvalósítását.

A fehérvári kórházban tavaly 2614 szülés során 2656 kisbaba jött világra, a szülések 38,5 százaléka volt császármetszés, ami jobb az országos átlagnál. Az átadás zárásaként Spányi Antal megyés püspök áldotta meg az új részleget, kérve a Mindenható áldását az édesanyákra, a gyermekeikre, a családokra és a kórházi dolgozókra. Az új részlegen várhatóan hétfőtől fogadják a kismamákat.

2020.10.22 12:30:41
 
Minden jog fenntartva!    *    www.regioregia.hu    *    www.kiralyiregio.hu