Királyi Régió Borászati Katalógusa
  
 BORÁSZATOK
 Badacsonyi borvidék
 Balatonfelvidéki borvidék
 Balatonfüred-csopaki borvidék
 Etyek-budai borvidék
 Móri borvidék
 Neszmélyi borvidék
 Somlói borvidék

 SZÁLLÁSHELYEK
 >> Apartmanok
 Fizetõ vendég szolgáltatás
 Fogadó, Motel, Panzió
 Hotel, Szálloda
 Ifjúsági szállás
 Kemping
 Kollégium
 Kulcsosház, Vendégház
 Turistaszállás
 Villapark, Szabadidõközpont
 
 VENDÉGLÁTÁS
 Borozó, Sörözõ
 Büfé, Falatozó, Bisztró
 Cukrászda, Fagyizó
 Diszkó, Bár
 Eszpresszó, Kávéház
 Étterem, Csárda, Vendéglõ
 Gyorsétkezés, Pizzéria
 Kaszinó, Játékterem
 Palacsintázó, Hamburgeres
 Rendezvényszervezés
 Sport, Szabadidõ központ
 Vendéglátóipari eszköz
 Vendéglátóipari zene
 
 LÁTNIVALÓK
 Múzeumok
 Skanzen
 
 KERESÉS
 
Aktuális cégjegyzék kategóriában:
Kulcsszó:
Település (irányítószám):
 
 TOP HÍREK
Fogadj örökbe egy bányagépet!
2021-08-23 12:32:02
Pályázat pécsi kollégiumi férőhelyekre
2021-08-23 12:28:31
40 éves az Elektron Band
2021-08-23 12:23:20
Emlékparki Nyár
2021-08-04 14:44:10
Veszprém megye élen jár a foglalkoztatásban
2021-08-04 14:30:45
Átadták a felújított Szigligeti várat

Élményalapú kiállítás is nyílt
Átadták a felújított Szigligeti várat

Befejezték a Szigligeti vár újabb helyreállítási ütemét, és megnyitottak egy élményalapú kiállítást is. A projekt célja a vár részleges rekonstrukciója, a turisztikai szolgáltatások körének bővítése, a 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció kialakítása volt. A beruházás 470 millió forint európai uniós támogatásból és 60 millió forint önkormányzati önerő segítségével valósult meg.

A vár részleges rekonstrukciója során megújult a Tóti Lengyel-kapu és annak unikális ejtőrácsos kapuszerkezete, a Török Bálint-kaputorony, háromszintessé alakult a Bencés-torony, valamint újjáépítették az egykori palota és a felső vár számos kisebb téregységét.

A Magyar Kastélyprogram Nkft. által megálmodott új kiállítótermekben egy modern, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív tárlatot lehet megtekinteni.
A török háborúk végvári időszakának bemutatása, a végvári katonák fegyverzete, valamint a várnagyok szerepe is a kiállítás egyik központi témája, de a hajdani lakók mindennapi életébe is betekintést kapnak az érdeklődők. Látható, hogy milyen volt Szigliget, amikor még szigetként állt a Balatonban.
A palotaszárnyban egy vetítőhelyiség várja a látogatókat, ahol úgy érezhetik magukat, mintha egy hatalmas időablakon keresztül tekintenének vissza a múltba. A teremben 3D technológia alkalmazásával készült és vetített filmben az animációkra épülő képi világ tudományos igényességgel és hitelességgel párosul.

Az átadási ünnepségen Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a turisták kedvelt helyszíne a Balaton-felvidék: - A térség számít is a magyar turistákra, reméljük, a tavalyihoz hasonlóan az idei szezon is jó lesz. Ehhez kellenek a beruházások, melyek idecsábítják a vendégeket. A választókerület több várában is folyik jelentős fejlesztés: Nagyvázsonyban és Sümegen, ahol a Kastélyprogram keretében még a Püspöki Palota is megújulhat. Fontos ez, mert a vendégeket a romok nem csalogatják ide, attrakciók kellenek, melyek bemutatják a várban élők életét - mondta a képviselő.

Virág Zsolt a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a rekonstrukcióval a vár turisztikai vonzereje jelentősen fejlődött:
- A tavalyi évi 180 ezer látogatóval Szigliget ilyen szempontból a második helyen áll azon várak között, ahol belépőjegyet szednek. Csak Eger vára előzi meg, a harmadik helyen Sárospatak vára áll. A hatvanas években készült szigligeti fotókon még romokat láthatunk, harminc év múlva kezdett épülni a vár, mostanra kétszer akkora lett a területe és új, interaktív kiállítás is várja itt a vendégeket - mondta az ügyvezető hangsúlyozva, hogy ma már több tucat olyan vár és kastély van Magyarországon, amely nyereségesen működik.

Balassa Dániel polgármester, címzetes várkapitány köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy egy rendkívüli fejlesztéssorozat zárása ez a nap:
- Ez a helyszín őseink öröksége, felelősségünk megőrizni és átadni utódainknak, de a konzerváláson túl vissza kell csempésznünk a falak közé azt a szellemet is, amely őseinket hozzánk köti korokon átívelve. Sokat tett a várért elődöm, a korábbi polgármester, akinek nevéhez mérföldkőként fűződik többek között ez a fejlesztés is. Ő az édesapám, Balassa Balázs, köszönjük a munkáját és mindazok tevékenységét, akik segítették a vár felújítását - mondta a polgármester.
A teljes projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból, 3,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás segítségével valósult meg.
Mostantól a látogatók új attrakciókkal és egy új kiállítással találkozhatnak a várban.

T.O.

2021.07.22 13:41:29
 
Minden jog fenntartva!    *    www.regioregia.hu    *    www.kiralyiregio.hu