A még mindig tartó pandémia idején elengedhetetlen, hogy erősítsük immunrendszerünket- melynek 70-80 százaléka a a bélflóránkban található ezért a Kor Kontroll Társaság, a Jobb világért mozgalom és a Magyar Elhízástudományi Társaság meghirdeti rendhagyó receptversenyét.
A legújabb kutatások alapján ma már tudjuk, hogy a bélflóránkban élő mikroorganizmusok határozzák meg lelki állapotunkat, étvágyunkat, sőt betegségeinket is! Nap mint nap tápláljuk őket, és ha jól csináljuk, megőrizzük egészségünket, ha rosszul: megbetegszünk! Kinek fontosak a fermentált ételek? Azoknak mindenképpen, akiknek a a bélflórája meggyengült, hiszen a nyers vagy főtt ételekhez képest könnyebb a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, a fermentáció segítségével mérséklődik a puffasztó élelmiszerek kellemetlen hatása, vitaminok és enzimek keletkeznek, lebomlik a hizlaló szénhidrátok és a környezetünkből származó méreganyagok egy része, ráadásul nő a probiotikumok, vagyis a jó baktériumok száma.
Ha egy egyszerű ősi módszer népszerűvé válhatott egy dán étteremben, miért ne válhatna divattá a magyar konyhákban is? Ugyanis a három Michelin csillagos koppenhágai Noma étterem - négyszer is elnyerte már a világ legjobb étterme címet- séfjének fermentálásról írott könyve tavaly az év szakácskönyve volt Dániában. René Redzepi a Noma fermentációs laboratóriumának vezetője a zöldségektől kezdve, az algákon, a tengeri hínárokon át a gyümölcsökig és a húsokig mindenféle alapanyaggal kísérletezik. Magabiztosan használja dédmamáink egyszerű konyhai fortélyait, az ősi tartósítási technikát, hiszen erjesztés nélkül nem ismerhetnénk a kávét, a kakaót, a bort, a sört, a pálinkát, a fekete teát, de az olajbogyó, a kovászos uborka, a szójaszósz és a különféle sajtok sem kerülhetnének asztalunkra.
Receptversenyünkkel szeretnénk visszaállítani a fermentált ételekre épülő gyógyító konyha kultúráját, hiszen meggyengült bélflóránkat ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra! Nem titkolt célunk arra ösztönözni pályázóinkat, hogy kezdjenek kísérletezni otthon, megalapozva egy a jelenleginél sokkal egészségesebb, gyógyító konyhaművészetet, amivel a hétköznapi étkezéseket különleges, karakteres ízekkel egészíthetik ki. Egy kis segítség: kiválóan fermentálható a jégretek, a piros retek, a káposzta, a lila káposzta, a sárgarépa, a cékla és a zeller is. Várjuk tehát receptjeiket, amikkel szó szerint évekkel, évtizedekkel meghosszabbíthatják életüket!
Pályázhat mindenki, aki szeretne tenni azért, hogy hosszú évtizedeken át egészséges maradjon, hogy immunrendszere képes legyen védekezni a fertőzések ellen, hogy ne rakódjanak rá a plusz kilók- a társbetegségekkel együtt- vagy ha már megtörtént- a gyógyító konyha receptjeivel találjon vissza a betegség helyett az egészség útjára.
Az elbírálás szempontjai: az étel-ital / legyen az gyümölcs, zöldség, kefir, joghurt, sajt, bor, sör stb./ megfeleljen a fermentálás szabályainak, ezekről az interneten is tájékozódhat. A receptek hozzávalóit kérjük megadni, a recept után pedig kérjük, írja le a használt fűszer, összetevő / összetevők/ pozitív hatásait, és egyéb érdekességeket, amit fontosnak tart, az ön által készített ételről, italról!
Egy pályázó minimum egy, maximum 3 receptet küldhet be!
Várjuk az ételről-italról készített fotót- lehet többet is-ennek hiányában érvénytelen a pályázat! A pályázó a fotó beküldésével automatikusan vállalja, hogy az általa beküldött receptet közzétesszük portáljainkon ,illetve, hogy az a nyilvánosság elé kerül!
Akik elbírálják az önök receptjeit: B. Király Györgyi kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke, Dr. Borbényi Erika klinikai főorvos a KKT alelnöke, Dr. Csicsor János vegyészmérnök, Dr. Farsang Csaba belgyógyász professzor, Dr. Halmy Eszter a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke, Horváth Szilárd az MTVA vezető szerkesztője, Kis-Balázs Attila a Jobb Világ mozgalom alapítója, Paor Lilla a hatoscsatorna főszerkesztője, Siklován Attila élelmiszeripari szakember és Dr. Tihanyi István háziorvos
Támogatók: Battonya Hús Hymato Products Kft. Jobbfólia Hatoscsatorna Televízió WEBBeteg Egészség Portál Regio Regia magazin
2022.01.20 11:39:35
Minden jog fenntartva! * www.regioregia.hu * www.kiralyiregio.hu