Királyi Régió Borászati Katalógusa
  
 BORÁSZATOK
 Badacsonyi borvidék
 Balatonfelvidéki borvidék
 Balatonfüred-csopaki borvidék
 Etyek-budai borvidék
 Móri borvidék
 Neszmélyi borvidék
 Somlói borvidék

 SZÁLLÁSHELYEK
 >> Apartmanok
 Fizetõ vendég szolgáltatás
 Fogadó, Motel, Panzió
 Hotel, Szálloda
 Ifjúsági szállás
 Kemping
 Kollégium
 Kulcsosház, Vendégház
 Turistaszállás
 Villapark, Szabadidõközpont
 
 VENDÉGLÁTÁS
 Borozó, Sörözõ
 Büfé, Falatozó, Bisztró
 Cukrászda, Fagyizó
 Diszkó, Bár
 Eszpresszó, Kávéház
 Étterem, Csárda, Vendéglõ
 Gyorsétkezés, Pizzéria
 Kaszinó, Játékterem
 Palacsintázó, Hamburgeres
 Rendezvényszervezés
 Sport, Szabadidõ központ
 Vendéglátóipari eszköz
 Vendéglátóipari zene
 
 LÁTNIVALÓK
 Múzeumok
 Skanzen
 
 KERESÉS
 
Aktuális cégjegyzék kategóriában:
Kulcsszó:
Település (irányítószám):
 
 TOP HÍREK
Szünet előtt jó elintézni az ügyeket
2022-12-08 11:37:24
Újabb útkorszerűsítések az Ipari Parkban
2022-12-08 11:29:40
Átadták a Fejér megyei Príma díjakat
2022-12-02 12:22:30
Befejeződött a Kőfaragó-ház felújítása
2022-12-02 11:39:50
A férfiegészség mellett a Bridgestone
2022-12-02 11:31:29
Precíziós technológiák a mezőgazdaságban

Gazdafórumot és szakmai napot rendeztek Cecén, ahol a "Precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetésének és elterjesztésének elősegítése a Közép-Duna Menti Kiemelt Térségben" című agrár mintaprojekt eddigi eredményeit ismertették.

A Közép-Duna Menti Kiemelt Térségben 2022. április 1-jén indult el a "Precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetésének és elterjesztésének elősegítése a Közép-Duna Menti Kiemelt Térségben" című agrár mintaprojekt, amely a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködésével valósul meg. A projekt legfőbb célja a precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetésének és elterjesztésének elősegítése a térségben. A projekt során mintaterületeken mérések folynak a precíziós eszközök segítségével, majd az eredmények kiértékelésre és összehasonlításra kerülnek a hagyományos eljárás útján történő termelés eredményeivel.

A program jelentős mérföldköveként Vajtán megtörténtek az első talajmérések, bevezetésre került a farm menedzsment szoftver, valamint megkezdődött a drónos növényállapotfelmérés, amely többek között a talajnedvességről, tápanyagellátottságról és a növények stresszállapotáról adnak előzetes információkat.

Az elmúlt száz évben nem volt olyan időszak, amikor ennyi összetett kihívással és problémával kellett ilyen rövid idő alatt megküzdeni a mezőgazdaságnak, mint napjainkban - mondta el a cecei gazdanapon Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora, aki hozzátette: most tehát különösen nagy segítséget jelent, hogy a projekt keretében nyolc mezőgazdasági permetező és felmérő drónt, különféle szenzorokat, valamint az adatok kiértékeléséhez szükséges legkorszerűbb elemző szoftvereket szereztek be, amelyeket a térség gazdálkodói ingyenesen vehetnek igénybe, a hatékonyabb termelés érdekében.

Mint azt Pálffy Károly, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke a programon elmondta, az agrárszektor Fejér megyében is rendkívül fontos ágazat, amit az is jól mutat, hogy kiemelt hangsúlyt kapott Fejér megye 2021 - 2027-es időszakra szóló területfejlesztési programjában, a Szent István Fejlesztési Programban is.

"A jelenlegi bizonytalan, háborús helyzetben kiemelten fontossá vált a közösségek önellátó képességének megtartása, fejlesztése annak érdekében, hogy mindennapi kenyerünk - átvitt és szó szerinti értelemben is - biztosítva legyen. Ezért is különösen fontos a mai szakmai nap, hiszen ezen cél eléréséhez  elengedhetetlen, hogy a legújabb, modern technológiák bevezetésre kerüljenek, és szerepet kapjanak az ágazat mindennapjaiban" - tette hozzá az alelnök.

Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője szerint kulcsfontosságú lökést jelentene, ha a térségi gazdálkodók az évszázados agrártapasztalatokat valóban egybe tudnák fésülni a precíziós és smart-farming technológiákkal, és tevékenységüket megfelelő vízgazdálkodás is kiegészítené.

A projekt következő szakaszában a szakemberek többek között értékelik az érintett gazdaságok jelenleg alkalmazott technológiáit, talajadottságait és fejlesztési terveit, továbbá feltárják a gazdák digitalizációval és a precíziós technológiákkal kapcsolatos véleményét is.

Forrás: fejér.hu

2022.09.29 10:37:08
 
Minden jog fenntartva!    *    www.regioregia.hu    *    www.kiralyiregio.hu