Királyi Régió Borászati Katalógusa
  
 BORÁSZATOK
 Badacsonyi borvidék
 Balatonfelvidéki borvidék
 Balatonfüred-csopaki borvidék
 Etyek-budai borvidék
 Móri borvidék
 Neszmélyi borvidék
 Somlói borvidék

 SZÁLLÁSHELYEK
 >> Apartmanok
 Fizetõ vendég szolgáltatás
 Fogadó, Motel, Panzió
 Hotel, Szálloda
 Ifjúsági szállás
 Kemping
 Kollégium
 Kulcsosház, Vendégház
 Turistaszállás
 Villapark, Szabadidõközpont
 
 VENDÉGLÁTÁS
 Borozó, Sörözõ
 Büfé, Falatozó, Bisztró
 Cukrászda, Fagyizó
 Diszkó, Bár
 Eszpresszó, Kávéház
 Étterem, Csárda, Vendéglõ
 Gyorsétkezés, Pizzéria
 Kaszinó, Játékterem
 Palacsintázó, Hamburgeres
 Rendezvényszervezés
 Sport, Szabadidõ központ
 Vendéglátóipari eszköz
 Vendéglátóipari zene
 
 LÁTNIVALÓK
 Múzeumok
 Skanzen
 
 KERESÉS
 
Aktuális cégjegyzék kategóriában:
Kulcsszó:
Település (irányítószám):
 
 TOP HÍREK
Disznótoros napok és farsangolás
2023-02-03 13:45:09
Megújul a Tóparti gimnázium épülete
2023-02-03 13:42:56
Megkezdődik a vasútállomás felújítása
2023-02-03 13:37:15
Április 2-án újra Rock and Roll futás
2023-02-03 13:32:23
Dr. Szerencsés László: A felújítások éve
2023-02-03 13:28:37
Befejeződött a Kőfaragó-ház felújítása

Lezárult a Kőfaragó-ház megújításának programja, a helyszínen november 30-án rendeztek projektzáró sajtótájékoztatót, melyen bemutatták a komplex fejlesztést, az 1790-ben barokk stílusban épült ház teljes körű rekonstrukciójának eredményét.

Tata Város Önkormányzata a Széchenyi 2020 program keretében nyújtott be sikeres pályázatot a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú TOP-1.2.1-15-ös felhívásra "A tatai Kőfaragó-ház kézműves és aktív ökoturisztikai látogatóközpontként való rehabilitációja és a Kálvária-domb egységes turisztikai termékcsomagként való bemutatása" címmel.

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: - Tata eredetileg 350 millió forintot nyert el a projektre TOP-os forrásból, ám időközben a fejlesztéshez többlettámogatásra volt szükség, így egy kormánydöntés nyomán további 167,9 millió forintot kapott a program, melyhez az önkormányzat saját költségvetési forrásból biztosított még 57 millió forintot. Popovics György kiemelte:- Fontos számunkra a megye turisztikai attrakcióinak fejlesztése, melyeket majd egy hálózatba is kapcsolhatunk.

A Fazekas utcán található épület rekonstrukciója és rehabilitációja hagyományőrző s egyben innovatív fejlesztés, amely újabb lehetőségeket nyit mind a helyi turizmusban mind pedig a közösségi életben. A projekt célja egy egységes turisztikai célterület, látogatóközpont kialakítása volt, ahol az érdeklődők családbarát, akadálymentes környezetben ismerkedhetnek meg a tatai hagyományokkal, természeti értékekkel, összhangban a Kálvária-dombon található műemlékek rehabilitációjával, hiszen korábban már megvalósult a Fellner Jakab-kilátó felújítása, és egy tematikus sétány kialakítása is. A megújult Kőfaragó-házban látogatóközpontot, interaktív kiállítóteret és műhelyeket - fazekas műhely, kézműves kávépörkölő és serfőzde, zöldség és gyümölcsaszaló - alakítottak ki.

Bencsik János országgyűlési képviselő a projektzáró eseményen úgy fogalmazott: - Megyénk legnagyobb vonz erejével Tata rendelkezik, mert a város természeti és épített környezete, valamint az itt élők alkotókedve olyan értékeket teremt, amelyek sokaknak örömet adnak. A helyi gazdaság erősödéséhez a turisztikai attrakciók is hozzájárulnak, a megújult Kőfaragó-ház pedig egy olyan fejlesztés, ami egyedülálló a térségben, hiszen nem csupán egy műemlékfelújítás vagy egy kiállítás született itt meg, hanem egy élő közösségi tér is.

A Kőfaragó-házban a műhelyek mellett a kerámia padláson egy, a tatai fazekassághoz kapcsolódó kiállítás várja a látogatókat. A tárlatot, melynek darabjait Molnárné Tamás Anetta fazekasmester készítette el, és amelyet a tatai múzeum szakmai munkájának köszönhetünk, Schmidtmayer-Busa Mónika, a Kuny Domokos Múzeum néprajzosa mutatta be. A kiállítás a fazekasság szépségeit, és egyben titkait élményszerűen fedi fel a látogatók előtt, bemutatva azt a folyamatot, mely a sáros földtől a festett kerámiáig vezet el. Az emeleti részen emléket állítottak Körmendi Géza, a tatai fazekasság kutatójának alakja és munkássága előtt is.

Michl József polgármester a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta: - 1999-ben, hála az akkori képviselő-testületnek, a humán bizottság döntött arról, hogy az önkormányzat maga vásárolja meg ezt az épületet, mely régen az Esterházy-család által idehívott olasz kőfaragók otthona volt. A hely megmentésében már évtizedekkel ezelőtt is bízott a városvezetés, és sikerült megnyernünk a pályázati támogatást a Kálvária-domb és a ház egységes felújítására. A projekt egy olyan tér létrehozásáról szól, amely a maga játékosságával, egyediségével a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt vonzó lehet, és tökéletes színhelye a közösségi együttléteknek, hiszen lehet itt gyümölcsöt aszalni, kávét darálni, kipróbálni a fazekas mesterséget, vagy beülni a kávézóba.

A Kőfaragó-ház udvarán egy különleges emlékoszlop is található, melyet a Tata és Térsége Kézműves Egyesület állított, az Nemes Tatai Fazekas CHÉ alapításának idei, 300. évfordulója alkalmából.

2022.12.02 11:39:50
 
Minden jog fenntartva!    *    www.regioregia.hu    *    www.kiralyiregio.hu