Újból meghirdeti receptversenyét a Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Pályázatunkkal közelíteni szeretnénk az "Ételed legyen a gyógyszered" életfelfogáshoz. Hiszen környezetünk és életvezetési szokásaink miatt egyre több civilizációs betegség válik népbetegséggé, aminek hátterében bélflóránk károsodása áll.
A következmények: immunrendszerünk gyengülése és az autoimmun betegségek számának növekedése. A legújabb kutatások alapján ma már tudjuk, hogy a bélflóránkat alkotó mikroorganizmusok befolyásolják lelki állapotunkat, étvágyunkat, betegségeinket és egészségünket is!
A bélflóra helyreállításához étkezési szokásainkon kellene változtatnunk, de milyen ételeket együnk? Nagyon jók a mikrobiom számra a fermentált/ élőflórás / ételek. A fermentálás, vagyis erjesztés azt jelenti, hogy az élelmiszert- zöldséget, gyümölcsöt, húst- erjedni vagy savanyodni hagyjuk, a legegyszerűbb esetben 2-3 százalékos sóoldattal keverjük össze, ami ízesíti, tartósítja ételünket, kedvező feltételeket teremt a hasznos baktériumok szaporodásának, ráadásul a fermentált ételek könnyebben emészthetők nyers változataiknál. Hiszen fermentálással (testen kívüli emésztéssel) az ételeinkben lévő káros anyagok nagy része lebomlik és helyettük hasznos élőflóra - probiotikumok és enzimek- keletkezik.
A "Fermentálj a hosszú életért!" receptversenyt őseink rég elfelejtett tudásának újraélesztése hívta életre. A harmadszor kiírt pályázat eddigi résztvevői is bizonyították mennyi kreativitás és múltból jövő tudás szunnyad a mélyben. Tavaly olyan izgalmas recepteket kóstolhattunk meg a díjátadón mint a székelyföldi tőtike kovászolt lapiból, a fermentált kölestorta, a kovászos sós babka, a garnélás rizottó fermentált zöldségekkel, a csilis fermentált babból készült quesadilla, vagy éppen a szelídített fermentált babból készült alföldi babfőzelék.
Ezért is szeretnénk minél szélesebb körben bemutatni, divattá tenni, hogy valóban "ételünk lehet a gyógyszerünk". Kérjük, hogy bátran kísérletezzenek, varázsoljanak és legyenek részesei egy új "tudatos és gyógyító konyhaművészet" megteremtésének! A legjobb recepteket idén is megjelentetjük egy kiadványban.
Pályázati kiírás Pályázhat mindenki, aki szeretne tenni azért, hogy hosszú évtizedeken át egészséges maradjon, vagy ha már megbetegedett, a gyógyító konyha receptjeivel visszataláljon az egészség útjára.
Az elbírálás szempontjai: Az étel-ital / legyen az gyümölcs, zöldség, kefir, joghurt, sajt, bor, sör stb./ megfeleljen a fermentálás szabályainak. / Erről az interneten is tájékozódhat! / Az elbírálás során figyelembe vesszük, hogy az adott fogás mennyire illeszkedik az egészséges táplálkozás ajánlásaihoz, amit hazánkban az OKOSTÁNYÉRŽ foglal össze, erről a www.okostanyer.hu oldalon kaphat információt / A receptek hozzávalóit kérjük megadni, a recept után pedig kérjük, írja le a használt fűszer, összetevő / összetevők/ élettani hatásait, és mindazt, amit fontosnak tart. Várjuk az ételről-italról készített fotóikat is, ezek hiányában érvénytelen a pályázat!
Minden pályázó minimum 1, maximum 3 recepttel vehet részt a versenyben, ezzel automatikusan és térítésmentesen hozzájárul receptjének megjelentetéséhez!
Akik elbírálják az önök receptjeit: B. Király Györgyi kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke Dr. Csicsor János vegyészmérnök Dr. Halmy Eszter a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke Horváth Szilárd az MTVA szerkesztő-műsorvezetője Paor Lilla a Hatoscsatorna főszerkesztője Páncsity Ferenc EM Technológia szakértő Szűcs Zsuzsanna a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke
A pályázatokat e-mailben kérjük a következő címre eljuttatni: receptverseny@korkontrolltarsasag.hu Beküldési határidő: 2025. július 31. A legjobb recepteket ismét megjelentetjük! A nyerteseket értékes jutalmak- étrend-kiegészítők, ingyenes szűrővizsgálati voucherek, wellness hétvégék - várják!